Lyssna, läs och uttala (inkl. 2 CD)

Lyssna, läs och uttala (inkl. ljudfiler)

I lager
389 kr
Exkl. moms

Lyssna, läs och uttala handlar om svenskt uttal. I boken finns övningar på svenska språkljud och talets melodi och betoning. Texten är utformad för studerande som är 16 år och äldre, men har gjorts enkel att följa även för personer med funktionsnedsättningar. Varje svenskt språkljud presenteras med hjälp av artikulationsbilder. Dessa är hämtade från KortLeken Artikulationskort av Kari Hole (ett material från OrdAF).

Beskrivning

Meningarna och orden är inspelade på två medföljande cd-skivor. Eftersom CD-spelare har blivit ovanliga finns ljudfilerna nu åtkomliga via internet. Se nedan! Längst ner på varje sida som finns inspelad anges på vilken cd-skiva och vilket spår texten kan avlyssnas. Skivorna kan spelas i cd-spelare eller dator. Boken har utformats för att vara lätt att följa även for personer med begränsad skolunderbyggnad. Författare är Eva Askling och Britt Wahlström-Ståhl, sedan många år verksamma i Sundsvall med att undervisa ungdomar och vuxna i svenska som andra språk.
 
Svenskans ljud presenteras i den ordning som erfarenheten visat är lämplig.
 
Först i boken presenteras alfabetet och några vanliga ord for olika tidsbegrepp.
 
Därefter följer vokalerna, konsonanterna och de ljud i svenska språket som saknar egen bokstav, t.ex. ng-ljud och sj-ljud. De bokstäver i alfabetet som saknar eget ljud på svenska, c, x och z, har inte tagits med. Följande avsnitt handlar om uttal och stavning, uttal och betoning, ljudens olika längd samt ordens rytm och melodi.
 
Boken kan användas vid undervisning i svenska som andraspråk men även av studerande som tränar på egen hand. En idealisk gåva till en ny granne, eller en bra hjälp för alla som engagerar sig i svenska för nyanlända. Boken kan också komma till nytta för äldre skolungdomar som behöver träna på egen hand.
 
I slutet av boken finns en kort beskrivning av 30 olika språk. Dessa beskrivningar ökar förståelsen för vilka svårigheter man möter i svenskan utifrån sin egen språkliga bakgrund och ger värdefull information till lärare som ska undervisa personer från olika språkgrupper.
 
Det här är en fantastisk bok av två personer med mångårig erfarenhet av att göra det många av oss nu så gärna vill göra - lära ut svenska språket till nyanlända. Ge bort en bok till någon som behöver den! Låna ut en bok som extramaterial till dina Sv2-elever!

 

Länk till ljudfilerna hittar du här. 

Lösenordet som du behöver första gången du loggar in finns på följesedeln du får när du köper boken. 

Här finns ett smakprov på några sidor ur boken

Smakprovet visar exempel från olika typer av sidor. Tyvärr finns ingen ljudfil med. 
 

Produktdetaljer

SKU
B008
ISBN
978-91-978396-7-9
Målgrupp
Ungdom, vuxen
Författare
Eva Askling, Britt Wahlström-Ståhl
Vikt
0,8 kg

Kunder som köpt denna produkt köpte också: