Fast det är länge sen jag tog examen är det fortfarande så roligt att vara logoped! Jag vet inte mycket som är mer meningsfullt att arbeta med än att på olika sätt underlätta människors språkliga kommunikation. Läs här nedan vad jag har jobbat med genom åren. 

Mina arbetsplatser har varierat från glesbygd till huvudstad. Arbetsgivarna också – kommun, landsting, stat och privatmottagning. Ensamjobb och stora sjukhus. Handläggare och chef.

Jag bor i ett nybyggt hus utanför Uppsala. Där har jag mitt kontor på övervåningen - och alltså riktigt nära till jobbet!. Privat är jag mormor och farmor till barnbarn i Karlstad, Linköping och Södertälje, mor till tre vuxna barn och gift med Tor som är pensionär efter att ha varit domprost i Härnösand 2002-2017. En ganska lång utflykt från Uppland där vi annars bott under alla år tillsammans. 

Jag har förstås hunnit med rätt mycket under alla år...

LÄNK TILL CV HÄR.

MITT YRKESLIV I BACKSPEGELN

2024
Den 7 februari var det 17 år sedan jag startade mitt aktiebolag och blev företagare fullt ut. Det är fortfarande roligt! Lagom till höstterminen avslutade jag översättningen av Siffror och tal - ett norskt kartläggningsmaterial. Jag arbetar också vidare tillsammans med Ingrid Häggström med våra svenska och engelska Trugs-spel. Vidare har jag gett ut en omarbetning av Bedömning Av Språk, B.A.S., språklig kartläggning för F-3. 

2023
Det är i september 50 år sedan jag började på logopedutbildningen som 19-åring. Lycklig över att ha ett meningsfullt yrke där jag har roligt och fortsätter att utvecklas. Men nu är jag ändå i lite större utsträckning en "hybridpensionär". Jobbar på med mitt förlag och en och annan föreläsning men försöker också göra annat i livet.

2022
Roligt att kunna komma med något alldeles nytt - ALLA SKA MED. Ett fint, norskt observationsmaterial för förskolan som jag har gjort en svensk version av. Vidare finns en nyöversättning av BERÄTTA TILLSAMMANS, en bok som har varit slut i många år. Jag har gjort en nyöversättning av den omarbetade engelska boken. Skickades till tryck 8/4. 

2021
Nytt år, inte så många möjligheter... i alla fall inte i början av året. Inga resor förrän vi alla har vaccinerats! Det har snart gått ett helt år sedan jag började jobba helt hemifrån. Det börjar kännas hemtamt att föreläsa och ha kurs via zoom eller andra internetplattformar. Jag har haft TRAS-kurs, CELF-kurser och KAMEL-kurser på detta sätt. Ett par föräldramöten har jag också medverkat på. Så bra för föräldrarna att kunna vara med hemifrån! Jag tog också på mig att vara ambassadör för RADLD-kampanjen, som sprider kunskap om språkstörning/DLD.
 

 

2020
Jag fortsätter lite till med jobb... fast ledighet lockar också! Är faktiskt också student på deltid vid Uppsala universitet. Jag läser svenska som andraspråk vilket ger andra intressanta infallsvinklar på mitt yrke. Alla förfrågningar om utredningar skickar jag vidare till mina kollegor för att kunna fokusera på fortbildningsuppdrag och böcker. Och så prövar jag på pensionärstillvaron någon dag då och då... lite mer än planerat på grund av pandemin. Det gäller att tänka nytt! Jag gör en webbkurs av KAMEL-utbildningen och föreläser via zoom. Det går det också! Kan vara i Malmö ena dagen och på Gotland nästa, utan att lämna kontoret. I oktober var det RADLD-kampanjens dag och jag föreläste via Facebook. Året avslutas med att Pia Niemis och min fina bok Inte så, Nalle! med ord, bild och tecken finns tillgänglig i webbutiken.

 

2019
Ett år med mer förlagsarbete och färre utredningar. Jag skickar de flesta förfrågningarna om utredning till kompetenta kollegor. Börjar minska på jobb men fortsätter med föreläsningar och förlaget. Det största i år är färdigställandet av KAMEL, Kartläggning Av Mångspråkiga Elevers Lärande. Ett superbra material av den engelska pedagogen fil dr Anne Margaret Smith. Jag har lärt känna Anne Margaret på dyslexikongresser i England och Sverige. Första kursen om KAMEL hölls i maj. KAMEL är ett material som verkligen behövs och som kommer att göra nytta för många! Jag har också tryckt om min första bok (fast omarbetad förstås), SPRÅKLEKAR I SKOLAN. Har under året sagt hej då till några uppdrag: IALP-styrelsen (mina två perioder är slut), Attentions kunskapsråd och Kulturrådets sakkunniggrupp för Bokstart. Det finns så många yngre duktiga kollegor som kan göra nytta! Har tillsammans med Hanne Uddling översatt informationsblad till svenska i den brittiska kunskapsspridande RADLD-kampanjen. Och fortsätter att följa utvecklingen inom yrket med stort intresse!

 

2018
Nu är vi upplänningar igen! Har flyttat in i nybyggt hus utanför Uppsala. Har gjort en välbehövlig kontorsrensning och slängt mycket, men inte tillräckligt, från alla yrkesår. Firar våren med en utmärkelse - jag mottog ett hedersdiplom vid SCIRAs årsmöte i Linköping! (SCIRA = Swedish Council of International Reading Academy). En liten vårresa till Cypern och styrelsemöte med IALP har också hunnits med (IALP = International Association of Logopedics and Phoniatrics). Oktober fylldes av föreläsningar vid logopedutbildningen här i Uppsala - jag blev av olika skäl ansvarig för hela dyslexiutbildningen där i år. Ganska lite egen kursverksamhet blev det, ett par utredningar och jobb i samarbete med Anne Margaret Smith, Lancaster University, om hennes material för kartläggning av specialpedagogiska behov bland nyanlända.Ingrid Häggströms och mina lässpel OMAKA PAR och ORDFAMILJER är klara.

 

2017
När vintern nalkas har mycket ändrats. Ny, fin webbutik som är mer lättnavigerad och snyggare. Många utredningar under hösten inför flytt söderut - numera bor vi i Uppsala kommun! Roliga uppdrag rullar på: Kulturrådets projekt BOKSTART är ett av dessa. Material- och bokideer finns det gott om. 

 

2016
Det är 40 år sedan jag tog logopedexamen, men fortfarande full fart framåt! Jag har lämnat de yrkesrelaterade styrelseuppdragen i Sverige, och även det lokala företagarnätverkets styrelse. Däremot har jag glädjen att vara styrelseledamot i IALP, International Association of Logopedics and Phoniatrics, vilket är mycket stimulerande. Jag är också med i en sakkunniggrupp hos Statens Kulturråd för projektet Bokstart. Och den 11 november blev jag stolt mottagare av Svenska Logopedpriset 2016!

 

2012
Mitt yrkesliv är omväxlande och mycket roligt! Jag arbetar med egna material, metodutveckling, översättningar, konsultuppdrag och klinisk verksamhet. Jag är ordförande i Svensk Förening för Foniatri och Logopedi och i det nordiska samarbetet. Vidare är jag styrelseledamot i Svenska Dyslexiföreningen och har fått förtroendet att ingå i Attentions kunskapsråd. Genom dessa engagemang får jag arbetsgemenskap och delaktighet. Jag har ett kontor i centrum av stan som komplement till arbetsrummet hemma. Lagret har flyttat till Höganäs. Delar också ett handelsbolag med Ingrid Häggström. Vi gör Svenska Trugs tillsammans.

 

2007
Från och med 2007 övergick jag till arbete inom egen verksamhet i OrdAF Astrid Frylmark AB. Aktiv i styrelserna för Svenska Dyslexiföreningen och Svensk Förening för Foniatri och Logopedi, SFFL (nuvarande SITS). 

 

2002-2006
Flyttade till Härnösand. Cheflogoped vid Sundsvalls sjukhus. Valde att säga upp mig i slutet av 2006.

 

1998 -2002
Cheflogoped vid Länslogopedin, Akademiska sjukhuset. Ansvarade för all logopedi inom öppen- och slutenvården i Uppsala län. Ingick i Sveriges cheflogopeders arbetsgrupp för behandlingsutvärdering. Fyra mycket intensiva och stimulerande år!

 

1994 - 1998
Arbetade som logoped vid Danderyds sjukhus med ansvar för dyslexiutredningar inom norra Storstockholm (dåvarande nordöstra och nordvästra sjukvårdsdistrikten). Genomförde flera projekt med inriktning på språk och läsning hos barn och ungdomar. Kvalitetsansvarig på logopedmottagningen. Skrev Språklekar i skolan, den första boken som sedan har växt i flera omgångar.

 

1993 - 1997
På fritiden redaktör och layoutansvarig för Svenska Logopedförbundets facktidning LOGOPEDNYTT.

 

1976 - 1993
Arbetade som logoped i Östhammar, Uppsala län - mest med barn 3-15 år, men även med röstpatienter och strokepatienter. Flera arbetsgivare samtidigt – kommun, landsting, privatpraktik. Jag var landets andra kommunanställda logoped; den första fanns i Eskilstuna. Nu finns det många!

 

1976
Logopedexamen i Stockholm.