Produkten tilllagd i din varukorg

Totalt, produkter:
Totalt frakt:  Fastställs senare
Totalt:
Fortsätt handla Gå till kassan

Paket: Pallplats & Artikulationskort

Köp spelkorten Pallplats och Artikulationskort i ett paket till kampanjpris!

 

Paketets innehåll

1 x KortLeken Artikulationskort

KortLeken Artikulationskort

Hur gör man egentligen, när man pratar? Hur bildas ljuden i munnen? Det handlar om ett intensivt samarbete mellan många muskler och snabba växlingar mellan olika positioner. För personer med oralmotoriska svårigheter, eller svårigheter att programmera munrörelserna, är det bra att tydliggöra artikulation av olika ljud genom att visa bilder.

KortLeken Artikulationskort är framtagen av den norska logopeden Kari Hole och anpassad till svenska av Astrid Frylmark i samråd med fil.dr Ulla Sundberg. Asken innehåller två kortlekar och en liten manual. En kortlek innehåller 37 illustrationer av munnar och den andra innehåller kort med motsvarande bokstäver. Utöver de svenska ljuden ingår även illustrationer av fyra engelska fonem (och tillhörande fonetiskt tecken). Illustrationerna är åldersneutrala och sakliga.

I Norge har korten bl.a. använts tillsammans med förskolebarn, elever i grundskolan och elever med inlärningssvårigheter i senare skolformer. De lämpar sig också för att användas när man lär sig bokstäverna vid läsinlärning samt vid mötet med svenska språket som ett nytt språk. Vidare kan korten i många fall användas tillsammans med patienter som har talsvårigheter på grund av förvärvade hjärnskador som Parkinsons sjukdom eller MS.

 

Bonusmaterial

En pdf med enkla beskrivningar av hur man framställer de olika ljuden finns här.

 

Fakta:
Artikelnr: B006
ISBN: 978-91-978396-4-8
Målgrupp: Från 10 år till vuxen
Författare: Kari Hole
Översättning: Astrid Frylmark
Vikt: 0,3 kg


 

1 x KortLeken Pallplats

Ett spel utan tävlingsmoment där alla är vinnare. Etthundra kort med förslag till argumenterande samtal för grupper om minst två personer i olika åldrar. Ett, två eller tre svar får ges till varje kort, GULD, SILVER och BRONS. Hälften av alla kort efterfrågar något konkret, som favoritdjur, favoritmat etc. Resten av korten handlar om relationer, sociala sammanhang, känslor eller bygger helt på fantasi. 

De flesta korten kan användas från ca 9-10 års ålder och uppåt. De kort som inte har gul bakgrund passar bäst för dem som är tonåringar och vuxna. Med yngre elever eller för personer med stora svårigheter att uttrycka sig är det lämpligt att utgå från GULD, dvs. begränsa sig till ett svar per kort. 
 
Förutom de etthundra samtalskorten finns sex st. kort med instruktioner – Vad är KortLeken PALLPLATS? När, var, hur och varför? samt förslag på olika sätt att variera användningen. Ett populärt användningsområde är när det är några minuter kvar på en lektion - dra ett kort och skriv tre meningar om detta. Eller berätta för varandra, parvis, om det som står på kortet.
 
Huvudsyftet med KortLeken Pallplats är att skapa samtalssituationer för dem som av olika har särskilda svårigheter med detta: ungdomar med språkliga svårigheter, uppmärksamhetsstörningar, autismspektrumstörningar eller i svenska 2-undervisning. Korten kan även användas när man inleder arbetet med en ny grupp som inte känner varandra, som en kort skrivövning i klassrummet eller när afasigruppen träffas.
 
Det här är ett oansenligt och enkelt material. Men ibland är det enkla det som verkligen fungerar, och många användare har uttryckt vilket flexibelt och mångsidigt material de har funnit i denna kortlåda. Muntligt, skriftligt, enskilt eller i grupp. Uttrycksförmågan behöver ges utrymme på många olika sätt, i många olika undervisningssammanhang.
 
 
Fakta:
Artikelnr: B007
ISBN: -
Målgrupp: Från 10 år till vuxen
Författare: Astrid Frylmark
Vikt: 0,3 kg

  
 

price 250 kr

Instead of 300 kr

B007P

Less more

Paketets innehåll

KortLeken Artikulationskort

KortLeken Artikulationskort

KortLeken Artikulationskort Hur gör man egentligen, när man pratar? Hur bildas ljuden i munnen? Det handlar om ett intensivt samarbete mellan många muskler och snabba växlingar mellan olika positioner. För personer med oralmotoriska svårigheter, eller svårigheter att programmera munrörelserna, är det bra att tydliggöra artikulation av olika ljud genom att...

150 kr

KortLeken Pallplats

KortLeken Pallplats

Ett spel utan tävlingsmoment där alla är vinnare. Etthundra kort med förslag till argumenterande samtal för grupper om minst två personer i olika åldrar. Ett, två eller tre svar får ges till varje kort, GULD, SILVER och BRONS. Hälften av alla kort efterfrågar något konkret, som favoritdjur, favoritmat etc. Resten av korten handlar om relationer, sociala...

150 kr